אין כמעט מי שלא מתמודד מדי פעם עם תופעות כמו תנודות במצבי הרוח, חרדות לפני פגישה חשובה או כעסים שונים. מכיוון שהקשיים האלו משותפים כמעט לכל בני האדם והטיפול הפסיכולוגי הפך לזמין מאוד בעשרות השנים האחרונות, לא נדיר למצוא אנשים שמדברים באופן גלוי או אפילו מתגאים בכך שהם התחילו טיפול פסיכולוגי אצל איש מקצוע.
אבל לפעמיים הקשיים היום יומיים האלו פוגעים לנו באופן חד באיכות החיים ומפריעים לנו לתפקד באופן יעיל. פתאום ללכת לטיפול ארוך טווח אצל פסיכולוג על פי הגישה הקלאסית ולשבת על הספה במשך שעות נשמעת לנו כמו פריווילגיה שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו עכשיו.
אז מה עושים? בשנים האחרונות חלה הבנה שלמרות שאין תחליף לטיפול פסיכולוגי ארוך טווח כדי לטפל בקשיים מסוימים מן היסוד, הרי שבהחלט אפשר ליישם שיטות שונות לטיפול בקשיים נקודתיים בזמן קצר יחסית.
הכירו את ה-CBT
העיקרון העומד בבסיס שיטת ה-CBT הוא ששילוב בין שינוי מחשבתי (קוגניטיבי) לבין שינוי התנהגותי (Behavior) וההבנה כיצד הם פועלים יחדיו מאפשרים לנו לשלוט בצורה טובה יותר בחיינו ולהתמודד עם מצבים שמאיימים עלינו בהצלחה.
לדוגמה: דיכאון, חרדה חברתית, חרדה לפני מבחנים, פוביות מסוגים שונים, או אובססיביות.
במה CBT שונה מטיפול פסיכולוגי? (דוגמה)
בעוד טיפול פסיכולוגי נורמטיבי מתבסס על שיחות בין המטפל והמטופל, אך לא מתקיים תהליך של למידה ישירה, בטיפול CBT המטופל משתתף באופן אקטיבי בטיפול, מקבל משימות (או “שיעורי בית”) לבצע ומתרגל אותן גם מחוץ לפגישות.
למרות שההנחיות והתרגילים מותאמים לכל מטופל בנפרד, המטרה היא בסופו של דבר זהה: מתן פרשנות אחרת וחיובית יותר לאותן סיטואציות המפריעות לנו. הפרשנות אומנם מתחילה מהחשיבה (הפן הקוגנטיבי), אך בסופו של דבר משפיעה על הרגש ומשם על ההתנהגות.
מכיוון שגם ההתנהגות שאותה אנחנו מאמצים משפיעה בסופו של דבר על הרגשות והחשיבה, מדובר כאן בסוג של היזון חוזר. כלומר, אנחנו נתקעים בסוג של לולאה אינסופית בעלת אפקט שלילי.
לדוגמה, אם אדם חושש מאירועים חברתיים, ייתכן שהמחשבה הראשונית שלו היא שאנשים מזלזלים או צוחקים עליו מאחורי הגב כאשר הם רואים אותו לראשונה. מסיבה זו הוא נימנע מאירועים חברתיים ונכנס ללחץ כל פעם שמציעים לו להגיע לאחד כזה.
במקרה זה ייתכן ודרך הטיפול הטובה ביותר תהיה לבקש ממנו לתעד מפגשים חברתיים ואירועים, בהתחלה קטנים יותר, ולאחר מכן גדולים ורבי משתתפים. באופן זה של חשיפה הדרגתית ניתן יהיה לבצע שינוי משמעותי בזמן קצר יחסית.
כמובן שמשך הטיפול והאופי שלו משתנים בין מטופל למטופל, אך באופן כללי מדובר בטכניקה יעילה מאוד לפתרון של בעיות נקודתיות.
יחד עם זאת, חשוב שעל מנת להצליח המטופל חייב להיות מוכן לשתף פעולה, לעשות את שיעורי הבית ולנהל מעקב.