September 30 2022•Oded B
סקביאס היא ללא ספק אחת המחלות הפחות סימפטיות שיש ולא סתם היא הפכה לחלק מהסלנג הצבאי שכמעט כל חייל בטירונות לומד.
אבל מה זה בכלל סקביאס ומאיפה מתחיל הגרד הזה? (בניגוד לסוגים אחרים של גרד, לא מדובר במחלה כרונית).
הגורם לסקביאס הוא סוג של קרציון (קרציה קטנה, באורך של בערך רבע מילימטר) שמתחפרת מתחת לעור של בני אדם באמצעות חפירת מחילות, מטילה שם את הביצים שלה וכך גם הקרציות החדשות ניזונות מרקמת העור שלנו.
לרוע המזל, את הגרד עצמו מרגישים רק אחרי שבועיים עד חודש וחצי לאחר ההדבקה בשל התגובה האיטית יחסית של מערכת החיסון (זאת הסיבה שדווקא הדבקה חוזרת תורגש מהר יותר, אפילו לאחר 48 שעות בלבד!).
מלבד הגרד ניתן לראות גם כתמים וסימנים אדומים על העור, שהם למעשה המחילות.
הגרד יכול להופיע במקומות רבים ושונים בגוף, בין היתר גם בכפלים כמו בית השחי והחלק הפנימי של המרפק מכיוון שאלו המקומות הלחים והחמימים ביותר בגוף.
גירודים בגוף בדרך כלל לא מורגשים בבטן, בחלק העליון של הגוף או בכפות הידיים והרגלים עצמם, אלא אם כן מדובר באוכלוסיות כמו תינוקות, ילדים קטנים ואף קשישים.
הסקביאס עובר מאדם לאדם בעיקר על ידי מגע ממושך ולכן מקומות צפופים כמו בתי אבות ובסיסיים צבאיים הם מקום נוח במיוחד להעברת המחלה. יחד עם זאת, מגע קצר וחד פעמי בין אדם לאדם כנראה לא יעביר את הסקביאס.
הסקביאס כן יכול לעבור במקרים של מגע ממושך. לדוגמה, שינה במצעים משותפים, קיום יחסי מין, חיבוק וכו’. מסיבות אלו חשוב מאוד לאוורר מקומות צפופים וגם להחליף מצעים ובגדים בתדירות גבוהה.
במידה והופיעו אצלכם הסימפטומים, עליכם קודם כל ללכת ולהיבדק אצל רופא עור אשר יאבחן את המחלה באמצעות תשאול. במקרים מסוימים יהיה צורך לקחת דגימת רקמה מן העור ולבדוק אותה.
קיימים תכשירים שונים לטיפול בסקביאס ולמרות שלא כולם דורשים מרשם רופא, חשוב לבצע את האבחון הנ”ל. בדרך כלל גם מי שלא סובל מסימפטומים, אך גר עם החולה תחת אותה קורת גג יטופל בגלל העיכוב בסימפטומים.
מערכת החיסון ממשיכה לפעול גם לאחר הטיפול מכיוון שהיא מגיבה לקרציונים המתים. מסיבה זו חשוב לאמץ מספר טכניקות שיקלו על הגרד ולא חייבים להשתמש בעוד תכשירים רפואיים.
לדוגמה: